Studenti pred trpezom (foto: Đorđe Đoković)
Studenti pred trpezom (foto: Đorđe Đoković)
24.02.2015, 18:11

Srpsko stvaralaštvo i domaća hrana

č: | fb:

Studenti iz Turske, Tunisa i Grčke, koji borave u Valjevu od 1.februara do 17. marta u okviru studentske razmene preko međunarodne organizacije AISEC, danas su imali priliku da se upoznaju sa tradicionalnim srpskim stvaralaštvom i probaju srpsku nacionalnu hranu. Petoro studenata, koji borave kroz projekat studentske razmene u Valjevu, oduševljeni su slatkim od šljiva i kako rekoše “sve od šljive je super”. Poseban ukus, kažu imaju sir i kajmak. Sviđaju im se naša narodna odela, šivena, štrikana i vežena, a najzanimljiviji sui m bili opanci. Istovremeno, dok se upoznaju sa srpskom kulturom, običajima i tradicijom, oni će kolege iz Valjeva upoznati sa tradicijom svoje zemlje, a kroz radionice o svom nacionalnom identitetu, kulturi i stvaralaštvu govoriće učenicima osnovnih i srednjih škola.

Institut za održivi razvoj Poslovnog fakulteta Valjevo, Univerziteta “Singidunum” nedavno je potpisao psrtnerski ugovor o saradnji  sa međunarodnom organizacijom studenata AISEC, što podrazumeva  realizaciju zajedničkih projekata. “Nacionalni dan je naziv projekta, koji trenutno realizujemo, i taj dan je posvećen nacionalnim osobenostima svake od zemalja iz koje student dolaze. Mi smo sa opredelili da student upoznamo sa onim što se svakom gostu prvo ponudi u Srbiji u znak dobrodošlice, a to je slatko, a potom i prirodni voćni sok”, kaže Ljubica Marković predsednica Udruženja poslovnih žena „Eve“. 

Ljubica Marković

Ljubica Marković (Foto: Đorđe Đoković)

O domaćoj kuhinji, načinu pripreme hrane gostima iz Turske, Tunisa i Grčke govorili su iz poljoprivrednog gazdinstva “Tešanović” i Snežana Ilić iz  Etno-kutka Valjevo, koja godinama promoviše i čuva veštine narodne radinosti.

Susret posvećen tradicionalnom srpskom stvaralaštvu održan je u sali Poslolovnog fakulteta Valjevo, Univerziteta “Singidunum”, a organizovan je uz podršku udruženja Poslovnih žena “Eve”, “Srpska tradicija” i “Udruženje srpskih domaćina Etno kutak” iz Valjeva.

Trpeza

Trpeza (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Festival duvan čvaraka (2018.) (foto: Đorđe Đoković)
Raskinut ugovor 14.06.2025

Valjevo više neće biti domaćin "čvarkijade"

Festival duvan čvaraka više se neće održavati u Valjevu, potvrdio je za Kolubarske.rs Slavoljub Slaven Batočanin, idejni tvorac Festivala. "Nije razlog novac, nisam zadovoljan organizacijom, kao i...  · 16 komentara

Ilustracija (foto: Autor - Dušan Arsenić)
Iz redakcije 12.06.2025

Koliko košta duša, Đavole?

U vremenu u kojem živimo, mnogi kažu da se sve meri novcem i sve je na prodaju! Svakodnevo se čuje – od nečega mora da se živi! Nešto ili neko zavređuje pažnju drugih samo u meri koliko, sa tim...